top of page

Maak kennis met de vrouw achter Chocoláctica - & hoe ze met suikervrije chocolade begon

Chocoláctica is een geraffineerd suikervrije chocolade gemaakt in Amsterdam. Alleen gemaakt in 'micro batch', met elk seizoen verschillende chocoladecreaties. Alle chocolaatjes zijn gezoet met natuurlijke ingrediënten zoals peer of dadels, en met de hand gemaakt door één vrouw: Claire-Marie Landré.
Claire-Marie is een autodidact plantbased confectioner. Ze is een reiziger, een creator, een ondernemer, een (berg)klimmer en is altijd nieuwsgierig geweest om nieuwe dingen te onderzoeken en te leren:


'Van jongs af aan kook en bak ik al. In Zuid-Afrika, waar ik ben geboren en getogen, maakte ik al allerlei gebak en kookte ik om te delen met vrienden en familie, dit maakte deel uit van de cultuur.

Ook mijn interesse in gezonde voeding begon al op jonge leeftijd. Ik bestudeer al sinds mijn tienerjaren yoga, ayurveda en andere holistische praktijken.'

Dit bracht Claire-Marie ertoe om te leren hoe ze haar voeding kan omzetten in heerlijke creaties met alleen gezonde, natuurlijke ingrediënten:

'Voeding is een van onze meest directe verbindingen met de natuur. Door mijn liefde voor zowel de natuur als koken weet ik nu dat we Natuur en Voedsel eigenlijk niet van elkaar kunnen scheiden.'


'de eerste keer dat ik de cacaoboom en zijn vrucht zag was op Bali.

Ik zag het fruit wild groeien en proefde voor het eerst cacao nibs en rauwe chocolade. Het maakte een diepe en blijvende indruk. Toen ik in 2010 naar Ecuador verhuisde, was ik ervan overtuigd dat ik vrij makkelijk een aantal van de heerlijke cacaonibs of rauwe chocolade zou vinden die ik op Bali had geproefd, maar het tegendeel bleek waar, ik moest heel goed zoeken.


Ik kon het niet vinden, en was vastbesloten dat ik het zelf zou proberen te maken. Met vallen en opstaan, alle beschikbare Chocolate Tours in Ecuador, boeken en video's heb ik geleerd hoe ik zelf Raw Chocolate kan maken.


Ik begon te experimenteren met de verschillende vormen van cacao: cacaopoeder, cacaoboter en cacaopasta. In de loop van de tijd heb ik verschillende technieken voor het maken van chocolade geleerd....en ik leer nog steeds!


Dus naast alle andere dingen die ik ben en doe, kan ik met trots zeggen dat ik een autodidact plantbased confectioner ben.

Toen ik terug naar Nederland verhuisde besloot ik verder te gaan met Chocoláctica. Chocoláctica is voor mij een 'passieproject'. Een project waar ik kan blijven creëren en leren over verschillende ingrediënten. In essentie, om meer te leren over de natuur en mij verbonden te voelen met de natuur.


Ik hou ervan om elk seizoen een nieuwe collectie te maken. In de loop van de tijd heb ik verschillende boeren en producenten ontmoet

die mij voorzien van geweldige ingrediënten zoals hazelnoten uit Piemonte, amandelen uit Sicilië, kaneel uit India of dadels uit Turkije. Ik gebruik nog steeds cacao-ingrediënten uit Ecuador. Ik ben erg blij met de cacaoboter en pasta van Kuná, omdat ik hun producten echt steun in de manier waarop ze worden gemaakt en hun manier van werken met hun werknemers en hun gemeenschap.(Onlangs hadden we een interview met mede-oprichter en chocolademaker van Kuná: Maria Andrade, lees hier het verhaal van Maria.)

Via Chocoláctica hoop ik meer te leren over de natuur, de ingrediënten van de natuur en hoe ze te gebruiken en te combineren. Ik hoop ook anderen te inspireren om elke hap eten te waarderen en te erkennen waar het vandaan komt en de handen die het hebben gemaakt. Chocoláctica is een evoluerend passieproject. Wat het nu is, is het in de toekomst misschien niet meer.'


_______________________________________________________________________________________


Waar kan ik Chocolactica kopen?

Geniet van de fijne smaak van Chocoláctica: bezoek onze chocolade winkel in het oude centrum van Amsterdam (check Google Maps).vrouwen in Chocolade

Van maart-mei zetten we vrouwelijke cacaoboeren en chocolademakers in de schijnwerper in onze blogposts en op onze sociale media. Lees er hier alles over.


Claire-Marie's chocolades zijn ook te koop in onze speciale 'Vrouwen in Chocolade Gift Box':Comments


bottom of page